25 vuotta sitten

Bosnian sota
Teksti
Suomen Kuvalehti

Ruohon keskeltä paljastuvat ihmisen jäännökset, matalana ruskeana kasana vihreän ruohon keskeltä. Tällä auringonhelottamalla rinteellä ruumiista on jäljellä pelkkiä luita, mutta alhaalla varjoisemmassa lehdossa niistä löytyy myös kudosmaisia kappaleita.

Kalman haju tunkeutuu tutkijoiden kasvosuojusten läpi jäljittelemättömänä. Tälle joukolle siinä ei kuitenkaan ole mitään uutta.

Suomesta lähti 1. heinäkuuta 22 tutkijan ryhmä Bosniaan, Gravican alueelle. He viipyivät alueella runsaat kaksi viikkoa keräte#title# (€) #url#n maastosta noin 30 vainajan jäännökset. Alustavat tutkimukset tehtiin paikan päällä, mutta näytteitä luista on tuotu Suomeen dna-testejä varten. Tarkoituksena on arvioida vainajien lukumäärä, tunnistaa mahdollisimman monta ja määritellä kuolinsyy. Yksi tutkimusryhmän johtajista oli oikeushammaslääkäri Helena Ranta.

Lokakuussa Ranta palasi Bosniaan johtamaan uutta projektia, jossa maan eri etniset ryhmät keräävät maastoon unohtuneita vainajia. Hänestä on tullut vainajien asiamies.