Mikä on Niinistön linja?

Tuomo Lappalaisen mukaan Niinistössä oli samaa "matalaa profiilia" kuin Mauno Koivistossa.

Kun Sauli Niinistö piti kiitospuhettaan vastavalittuna kokoomuksen puheenjohtajana, parinkymmenen metrin päässä kokoussalin käytävällä Iiro Viinanen hymyili vähintään yhtä leveästi ja otti vastaan puoluetovereiden onnitteluja.

Viinanen ilmoittautui jo hyvissä ajoin kesällä Niinistön kannattajaksi. Niinistö on ollut kokoomuksen eduskuntaryhmässä yksi valtiovarainministeriön säästölinjan johdonmukaisimmista tukijoista. Myös henkilötasolla hän tulee Viinasen kanssa erinomaisesti toimeen. Uuden puheenjohtajan pragmaattisuudesta ei ole pitkä matka valtiovarainministerin inhorealismiin.

 

Ensimmäisessä linjapuheessaan Niinistö toi esiin vain vähän konkreettisia tavoitteita. Sitäkin enemmän hän paljasti siinä poliitikon luonteestaan. Yhdeksi keskeisistä periaatteistaan Niinistö nosti esiin lupauksista kiinnipitämisen. Hänen mielestään ylisuurten odotusten herättäminen äänestäjissä on vastuutonta politikointia. Tärkeämpiä kuin ohjelmat ovat teot, hän muistutti tavoiteohjelman yksityiskohdista tuntikaupalla kiistellyttä kokousväkeä.

Samantapaisella matalalla profiililla Mauno Koivistosta tuli aikanaan suuri kansansuosikki. Koivisto onnistui selittämättömällä tavalla kääntämään vaikeaselkoisuutensa vahvuudeksi. Niinistön suuri haaste on osoittaa vääräksi Johannes Virolaisen arvio, että kansa ei hyväksy Koivistossa palvomiaan piirteitä kenessäkään toisessa poliitikossa.

Tuomo Lappalainen