SK tutki: Piispa Laajasalon yhtiön kirjanpito ollut sekaisin paljon tiedettyä pahemmin ja pidempään

Uutisanalyysi: Teemu Laajasalon TL Opetus -yhtiön kirjanpidosta tehty rikostutkinta sivuutti isoja kysymyksiä.

kirkko
Teksti
Jarno Liski

Toimiiko viranomaisvalvonta riittävällä tavalla ja kohdellaanko kaikkia henkilöitä ja yrityksiä tasavertaisesti? Auttaako verottajan toimintatapa vallankäyttäjää piilottamaan laiminlyöntejään? 

Nämä kysymykset nousivat esiin, kun Suomen Kuvalehti kävi läpi piispa Teemu Laajasalon yhtiön tiedot viimeisen vuosikymmenen ajalta. Näyttää siltä, että koko viranomaisten ketju petti yhtiön valvonnassa. 

TL Opetus -yhtiö nousi julkisuuteen piispanvaalin jälkeen, kun Suomen Kuvalehti uutisoi sen syvistä talousongelmista. Laajasalo perusti yrityksen 1990-luvun lopussa ja se tarjosi pääsykoevalmennusta Huippuvalmennus-nimellä. Vuonna 2013 valmennusliiketoiminta myytiin kilpailijalle. Sen jälkeen Laajasalo laskutti yhtiön kautta omia tv-esiintymisiään sekä luento- ja koulutuspalkkioita.

SK:n syksyllä 2017 julkaisemassa jutussa kiinnitettiin huomiota muun muassa siihen, että pahasti velkaisen yrityksen keskeisiä asiakirjoja puuttui kaupparekisteristä. 

Tämän jälkeen Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) vaati Laajasaloa toimittamaan asiakirjoja. Siitä alkoi tapahtumaketju, joka johti lopulta piispan kirjanpitorikostuomioon Helsingin käräjäoikeudessa keväällä 2019. Laajasalo tuomittiin tuottamuksellisesta eli törkeästä huolimattomuudesta tehdystä teosta. Piispan asemaan tuomiolla ei ollut vaikutusta.