SK tutki: Perussuomalainen äänestäjä on puolueen uskollinen soturi

Suomen Kuvalehden kuntavaalimittaus osoittaa, että perussuomalaisten kannattajille äänestyspäätöksen ratkaisee useammin ehdokkaan puoluekanta kuin tämän henkilökohtaiset ominaisuudet.

Keskustalaiset painottavat puolestaan kaikista eniten ehdokkaan ominaisuuksia ja antavat vähiten painoa hänen jäsenkirjalleen.

Kuva Jarno Mela Lehtikuva
Perussuomalaisten kansanedustaja Kike Elomaa puolueen kesäkokouksen toritapahtumassa Savonlinnassa 29. elokuuta 2012. Kuva Jarno Mela / Lehtikuva

Mittauksen mukaan kaksi kolmesta äänestäjästä (64 %) painottaa enemmän kuntavaaliehdokkaan henkilökohtaisia ominaisuuksia kuin hänen puoluekantaansa (31%). Nais- ja miesäänestäjien välillä ei tässä suhteessa ole merkittäviä eroja.

Sen sijaan eri puolueiden kannattajat painottavat jonkin verran eri tavalla ehdokkaan ominaisuuksia.

Puolueuskollisimpia äänestäjiä ovat perussuomalaisten kannattajat. Heissä on enemmän (52%) niitä, jotka valitsevat ehdokkaansa puolueen jäsenkirjan perusteella kuin niitä, jotka valitsevat ehdokkaansa tämän henkilökohtaisten ominaisuuksien perusteella (45%).

Keskustan kannattajat edustavat eniten toista näkemystä. Keskustalaisista äänestäjistä 64 prosenttia valitsee ehdokkaansa tämän henkilökohtaisten ominaisuuksien perusteella ja vain kolmannes (32%) painottaa puoluekantaa äänestyspäätöksessä.

Myös Rkp:n edustajille puoluekanta on tärkeä äänestyspäätöksen peruste (39%), mutta ei aivan yhtä tärkeä kuin ehdokkaan henkilökohtaiset ominaisuudet (42%).

Taloustutkimus Oy toteutti kansalaisten kuntavaalikantoja selvittävän mittauksen Suomen Kuvalehden toimeksiannosta elokuun lopulla. Mittauksen tuloksista enemmän painetussa Suomen Kuvalehdessä (SK 36/2012), joka ilmestyy 7. syyskuuta.

Tutkimuksen tulokset julkaistaan myöhemmin tänään ns. avoimena datana Suomenkuvalehti.fissä.