SK tutki: Keskustan, kokoomuksen ja Sdp:n hallitus suosituin

Lähes puolet suomalaisista kokoaisi seuraavan hallituksen kokoomuksen, sosiaalidemokraattien ja keskustan yhteistyön varaan.

hallitus
Teksti
SK:n toimitus
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Suomen Kuvalehden Taloustutkimus Oy:llä teettämässä kyselyssä 41 prosenttia vastaajista kannattaa kolmen perinteisten puolueen hallitusta ja jättäisi perussuomalaiset oppositioon.

Vastaajilta kysyttiin, minkä kolmen suuren puolueen kokoonpano olisi paras vaihtoehto seuraavan eli 2015 eduskuntavaalien jälkeen muodostettavan hallituksen rungoksi. Yksi neljästä oli jätettävä oppositioon.

Kokoomuksen, Sdp:n ja keskustan yhteishallituksen jälkeen suosituin vaihtoehto oli Sdp:n, perussuomalaisten ja keskustan hallitus. Punamultapuolueiden ja perussuomalaisten hallitusta kannatti 19 prosenttia vastanneista.

Vastaajat eivät vaikuta uskovan kokoomuksen ja perussuomalaisten yhteistyöhön. Kahdesta suosituimmasta vaihtoehdosta puuttuu joko kokoomus tai perussuomalaiset.

Kokoomuksen, perussuomalaisten ja keskustan hallitusta toivoi vain 12 prosenttia kysymykseen vastanneista.

Kolmen perinteisen puolueen hallitus on erityisesti kokoomuslaisten suosiossa. Useampi kuin kolme neljästä kokoomuksen kannattajasta valitsi tämän vaihtoehdon.

Sosiaalidemokraattien ja keskustan kannattajissa perussuomalaisten suosio on vahvempi. Sdp:n kannattajista 55 prosenttia tekisi hallituksen kokoomuksen ja keskustan kanssa. Perussuomalaiset kokoomuksen tilalle hallitukseen ottaisi lähes joka neljäs Sdp:n tukija.

Keskustan kannattajista 42 prosenttia muodostaisi hallituksen kokoomuksen ja Sdp:n kanssa. Puoluetta kannattaneista vastaajista 24 prosenttia kokoaisi kokoomuksen, perussuomalaisten ja keskustan ministeristön.

Kysymykseen hallituspohjasta vastanneilta tiedusteltiin sopivinta pääministeriä. Suosituin oli keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä, jota kannatti 38 prosenttia vastaajista. Kokoomuksen Jyrki Katainen sai 24 prosentin kannatuksen.

Sipilän ja Kataisen kannatus tasoittuu, kun vastaajat pakotettiin etsimään pääministeri ehdottamistaan hallituspuolueista. Kumpikin sai 37 prosentin kokoomuksen, Sdp:n ja keskustan hallituksen pääministeriksi.

Taloustutkimus haastatteli tutkimukseen 970 henkilöä 14.-18.10. Tutkimuksen virhemarginaali on kolme prosenttiyksikkö suuntaansa.

Tutkimuksen koko aineisto löytyy täältä (Excel).

Keskustan Sipilä: Seuraava hallitus olisi hyvä rakentaa kolmen suuren varaan

Keskustan puheenjohtaja ja pääministerisuosikki Juha Sipilä ei ole vielä uhrannut kauheasti ajatuksia eduskuntavaaleille, saati niiden jälkeiselle ajalle. Hallituspohjan suhteen kaikki on vielä avoinna.

“En sulje pois mitään asetelmaa. Riittää kun ohjelmasta päästään yksimielisyyteen”, Sipilä sanoo SK:n haastattelussa.

Käytännössä se edellyttänee nykyistä kapeampaa pohjaa.

“Luonnollisempaa ehkä olisi, jos neljästä keskikokoisesta puolueesta kolme olisi kerralla hallitusvastuussa. Opposition politiikkakin voisi olla erilaista, jos se profiloituisi selkeästi yhteen isompaan ryhmään.”

Sipilä haluaisi myös muuttaa hallituksen työskentelykulttuuria. Valtion omistajaohjauksesta syntynyt hämminki toi hänestä hyvin esiin, että ministerit ja ministeriöt toimivat nyt liian itsenäisesti.

Sipilän mukaan hallituksessa kannattaisi ottaa oppia yritysten johtoryhmätyöskentelystä. Politiikkaan siirrettynä se tarkoittaisi, että ensin sovitaan yhdessä suuresta linjasta, ja sen jälkeen kukin ministeri alkaa toteuttaa sitä omalla hallinnonalallaan. Hallitusohjelman ei tarvitsisi olla niin yksityiskohtainen, vaan se voisi perustua enemmän puolueiden väliseen luottamukseen.

Keskustapomo myöntää, että nykyisestä tilanteesta ei voi syyttää pelkästään Kataisen hallitusta. Vallitseva käytäntö on muotoutunut pitemmän ajan kuluessa, ja keskustakin on vaikuttanut sen kehittymiseen.

Johtajuuden puute näkyy Sipilän mielestä myös siinä, miten valtavasti hallituksessa tuhlataan resursseja kaikenlaisiin selvityksiin, jotka eivät lopulta johda mihinkään.

Lue Tuomo Lappalaisen ja Heikki Vennon jutut keskustan tilasta ja kannatuksesta Suomen Kuvalehden digilehdestä tai painetusta SK:sta (nro 44/2013, ilm. 1.11.).

Juttu julkaistu 1.11. klo 7.50. jutun otsikkoa (Kolmen suuren hallitus suosituin) täsmennetty 1.11. klo 9.25. Jutun grafiikasta korjattu kirjoitusvirhe ja aineistolinkki lisätty 4.11. klo 16.10.