SK selvitti, miten tietoa tartunnoista kootaan: ei valtakunnallista tietokantaa, käytännöt kirjavia 

Tartuntojen lähteistä ei ylläpidetä valtakunnallista tietokantaa. Muutama viikko sitten THL ryhtyi lähettämään sairaanhoitopiireille uutta koronakyselyä, johon ei ole kuitenkaan pakko vastata.

koronavirus
Teksti
Essi Lehto

Syyskuun aikana koronaviruksen ilmaantuvuusluku nousi Suomessa 2,6:sta 12,4:ään. Luku kertoo, kuinka monta tartuntaa kahden viime viikon aikana on todettu 100 000 asukasta kohden. Lokakuun 4. päivänä ilmaantuvuusluku oli jo 25,8. 

Tartuntamääriä katsomalla saattaa äkkiseltään näyttää siltä, että koronavirusta on kohta Suomessa yhtä paljon kuin sitä oli keväällä. Epidemiasta ei kuitenkaan voi tehdä johtopäätöksiä vain tartuntamäärien perusteella, sillä testejä tehdään nyt enemmän ja altistuksia osataan jäljittää kevättä paremmin.

Syyskuun viimeisellä viikolla sairaanhoitopiirit raportoivat Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle 184 joukkoaltistumisesta. THL:n hybridistrategian seurantaraportin mukaan lukuisten tartuntojen alkulähde on ravintoloissa ja yksityisissä juhlissa. Koulujen altistumiset eivät sen sijaan ole laitoksen mukaan johtaneet tartuntoihin.

Syyskuun aikana Suomessa ainakin yli 10 000 ihmistä altistui koronavirukselle. Samaan aikaan tartuntoja todettiin noin 2 000.

Epidemian toisen aallon noustessa viranomaiset ja ministerit joutuivat pohtimaan, millä keinoin tartuntojen leviämistä voidaan ehkäistä. Maskisuositusta on tiukennettu ja yleisötapahtumien rajoituksia jatkettu.