25 vuotta sitten

Puhelinalalla kuohui (1996), SK katkoi siipiä perättömiltä kuolinhuhuilta (1971).

SK:n arkistosta
Teksti
Suomen Kuvalehti

Suomi on teleliikenteen edelläkävijä. Matkapuhelin on useammalla kuin joka neljännellä kansalaisella. Suomesta saattaa tulla koelaboratorio Euroopan vapautumassa olevia telemarkkinoita silmällä pitäen.

Mikä tahansa kansainvälinen jätti voi hankkia Suomesta sillanpääaseman ja tulla mukaan kilpailemaan esimerkiksi ulkomaanpuheluista. Suomen markkinat ovat niin pienet, että suuren yhtiön pienikin panostus tuntuisi. Suurta yritystä kiinnostaa vähintään viidenneksen, ehkä jopa kolmanneksen markkinaosuus. Sen saavuttaminen edellyttäisi ankaraa hintakilpailua.

Kansainvälinen jätti voisi tulla Suomeen valmiin pesän kautta. Oulun ja Turun kaupungit omistavat oman puhelinlaitoksensa. Kaupunki voi myydä laitoksensa eniten tarjoavalle; samalla tavalla kaupungit ovat luopuneet viime vuosina sähkön tuotannostaan.

Teleteknologia kehittyy edelleen valtavin harppauksin, ja silläkin puolella Suomi on etulinjassa. Puhelinliikenteen nopeimmin kasvava osa on tällä hetkellä internet. Tänä vuonna internet-liitäntämarkkinat Suomessa ovat alle 150 miljoonan markan liiketoimintaa. Vuosituhanteen vaihteessa ollaan jo toisella miljardilla. Myös internet-liittymiä on Suomessa väkilukuun verrattuna paljon.