Kiikun kaakun pinnalla

”Ei ole mitään tolkkua siinä, että Tukholman-matka maksaa vähemmän kuin bussilippu Turkuun”, Oy Silja Ab:n konsernijohtaja Jukka Suominen päivitteli SK:ssa vuonna 1995.

Muutoksen myrskyt ovat myllertäneet pohjoisen Itämeren matkustajaliikenteessä vuosikymmeniä. Kilpailun rajuudesta on puhuttu aina. Eikä seesteistä ole näkyvissä nytkään.

Pitkäaikaiset kaksinkamppailijat Silja ja Viking joutuvat taistelemaan asemistaan uusien tulokkaiden kanssa ja miettimään, miten kauan ne pystyvät nykyisenlaista kannattamatonta kilpailua jatkamaan.

”Ikuisesti emme pysty”, sanoo Oy Silja Ab:n, entisen EffJohnin uusi konsernijohtaja Jukka Suominen. ”Ei ole mitään tolkkua siinä, että Tukholman-matka maksaa vähemmän kuin bussilippu Turkuun.”

Suomalaismatkustajien määrä ruotsinlaivoilla kasvoi kuluneena kesänä 30 prosenttia edelliskesästä, mutta ruotsalaisten määrä putosi entisestään. Suomalaiset tarttuivat alennuksiin, mutta ruotsalainen ”kerma”, se joukko matkustajia, joka ei hintoihin tuijota, ei ole kiinnostunut.