Poliittinen minuuttiraha

Kommunistisen puolueen perilliset haihduttivat omaisuutensa aatteiden pyörteissä.

Skp:n raunioilta löytyy jatkuvasti uusia epäselvyyksiä: nyt ihmetellään, miten puolueelta periytynyttä omaisuutta yritettiin piilottaa verottajalta 171 miljoonan markan tasekaupalla ja minuuttirahan pyörityksellä.

Suomen kommunistisen puolueen satojen miljoonien markkojen omaisuudelle on käynyt yhtä huonosti kuin puolueelle itselleen. Suhdanteiden pyörteissä aate ja sen pönkittämiseen tarvittu maallinen omaisuus ovat haihtuneet taivaan tuuliin. Vajaassa kymmenessä vuodessa maan rikkaimpiin puolueisiin kuuluneen SKP:n omaisuus on menetetty lähes viimeistä markkaa myöten. Vasemmistoliitto joutuu irtisanomaan suuren osan henkilökunnastaan ja toimimaan pelkän puoluetuen varassa.

 

SKP:n edustajakokous päätti 1990 siirtää omaisuutensa Vasemmistoliitolle. Kommunistipuolueen omaisuudesta vastasi juridisesti Suomen ja sosialististen maiden yhteistyöyhdistys SSY, joka Itä-Euroopan mullistuksen jälkeen muutti nimensä Sinistra ry:ksi. Yhdistys koostui entisen SKP:n poliittisen toimikunnan jäsenistä. Heillä oli vain vähän kokemusta yritysjohtamisesta ja sijoitustoiminnasta. Veronkiertoon ryhdyttiin siinä vaiheessa kun selvisi, että SSY oli lainannut yhtiölain vastaisesti 54 miljoonaa markkaa omistamaltaan OR-Investiltä.