25 vuotta sitten

SK:n arkistosta: Oulupolis (1996), Aatos Erkko (1981)

Oulun kaupunki ympäristöineen on edistynyt pisimmälle Suomen piilaaksoista. Huipputeknologia tuottaa työpaikkoja, hilavitkuttimia ja miljonäärejä, ja yhteistyömallia sovelletaan uusille aloille. Oulussa kohta kaikki on hitechiä, perinneruokaa rössypottua myöten.

Oululaisilta on niin pitkään kyselty ”Ookkonä Oulusta, ookkonä pölijä, pelekääkkönä polliisia”, että he ovat päättäneet kostaa maailmalle. Kosto on kamala: ”poliseja” perustetaan joka paikkaan ja kaupungille keksitään vimmaisesti uusia nimityksiä. Ensin lanseerattiin Teknologiakaupunki Oulu ja Oulu-ilmiö. Seuraavaksi tulivat polikset ja centerit, sitten alettiin puhua Ouluseudusta, kieliopin vastaisesti mutta pääkaupunkiseudun mukaisesti. Nyt markkinoidaan Creative Cityä.

”Uusien kaupunginosien” nimet ovat vähintään yhtä vauhdikkaita. Teknologiakylä tai Rotuaari kuulostivat vielä puolittain Suomelta. Nykyisin käydään töissä myös Medipoliksessa, Chempoliksessa, Biocenterissä, Ecocenterissä, WHO Collaborating Centressä, Orbis Sensoriuksessa, Cellular Systemsissä, kohta myös Oumekapuussa, Puucenterissä tai Metalcenterissä. Vanha Oulu-yhtiökin on nyt Enso Group, ja hädin tuskin haisee.

Kamalinta kostossa on se, että Oulussa tosiaan menee yhtä lujaa kuin miltä kuulostaa. Siitä on puolessatoista vuosikymmenessä tullut yksi Suomen tärkeimmistä huipputeknologian keskuksista.