Kootut selitykset

Kronikka: Fazerin paahtoleivän kilohinta on Helsingissä yhä 186 prosenttia kalliimpi kuin vastaavan tuotteen Berliinissä, kirjoitti Jouni Tervo.

Elintarvikeryhmä -93 perustettiin pari vuotta sitten yhtä asiaa varten: varmistamaan Suomen EU-jäsenyyden jälkeen suora siirtyminen eurohintoihin. Vapaata kilpailua markkinoivan ryhmän puheenjohtajana toimi Oy Karl Fazer Ab:n hallituksen puheenjohtaja Peter Fazer.

Ryhmä lupasi viidenneksen hinnanalennuksen suomalaisten elintarvikkeiden hintoihin, jos jäsenyys unionissa toteutuu. Viime viikolla julkaistiin ensimmäinen hintavertailu. Elintarvikkeet olivat halventuneet vajaat kymmenen prosenttia, leipä kaikkein vähiten – kuusi prosenttia. SK:n vertailu osoittaa, että esimerkiksi Fazerin perustuotteisiin kuuluvan paahtoleivän kilohinta on Helsingissä yhä 186 prosenttia kalliimpi kuin vastaavan tuotteen Berliinissä.

Elintarvikeryhmä -93:n puhemies Peter Fazer, miten tässä pääsi näin käymään?

”Valitettavasti emme pääse ilmoittamaamme 20 prosenttiin. Syitä odotettua pienempään hinnanlaskuun on monta: arvonlisävero ei ole 12 vaan 17 prosenttia, elintarvikealan palkankorotukset sosiaalivaikutuksineen nostavat kuluja kolmella prosenttia, makeisten ja virvoitusjuomien valmisteveroa ei poistettu ja pakkaustarvikkeet kallistuivat.”