25 vuotta sitten

Maailman suurin lumilinna rakennettiin Kemiin, jossa ei talvisin ole paljonkaan luonnonlunta. Linnasta tuli maailmansatu, koska kaikki muukin asiassa oli yhtä pähkähullua.

Vielä viikko lumilinnan sulkemisen jälkeen sen kupeelle kiersi linja-autoja. Kevätauringossa hupenevat rauniot eivät juuri enää muistuttaneet satua, joka sai japanilaisturistiryhmän Tanskan-matkaltaan tekemään ylimääräisen poikkeaman pohjoiseen Kemiin, tai jota kerrottiin niin Australian, Karibian kuin Amerikankin tiedotusvälineissä.

Linna rakennettiin tykkilumesta. Sitä tarvittiin yli 30 000 kuutiota. Iso osa tehtiin Kemin juomavedestä, loput merivedestä. Juomavedestä tuli paljon puhtaampi, valkoisempi lumiseinä.

Satu jäi elämään ”parhaana positiivisena Suomi-tietona sitten Ety-kokouksen” ja kaksi miljardia kansainvälistä kontaktia Kemille tuottaneena. Niin ainakin väitetään. Kävijämäärä kahdeksan viikon aikana oli jopa järjestäjille lopulta pelottavan suuri: noin 300 000. Kemi nousi tuntemattomuudesta maailmankartalle ja sai niin paljon julkisuutta, että rovaniemeläisten ja torniolaisten sanottiin kulkevan kateudesta kevätvihreinä.