25 vuotta sitten

Julkkisista oli tullut "kansallista käyttötavaraa" vuonna 1971.

Kilpailu neloskanavasta saatiin näyttämään etukäteen lähestulkoon jännittävältä, vaikkei voittajasta ollut missään vaiheessa epätietoisuutta. Neloskanava oli jo ennakolta pedattu Sanomille, joka ei ollut onnistunut pääsemään tv-bisnekseen kunnolla kiinni sen paremmin PTV:n kuin MTV:nkään kautta. Jättiläiselle piti antaa oma kanava, jottei Erkko etsisi liittolaisia maailmalta. Sitä kutsuttiin viestintäpolitiikan ”kansalliseksi ratkaisuksi”.

Pientä säpinää saatiin, kun Sanomia lähti kirittämään joukko enemmän tai vähemmän vakavasti otettavia hakijoita. Kotimaisten viihdeveteraanien Ruutunelonen löi lopulta hynttyyt yhteen PTV:n kanssa, mikä toi Sanomille siltä puuttuvaa ohjelmaosaamista.

Loppusuoralle selvisivät David ja Goljat, toimittajakolmikon A4 Media ja sanomalaistunut Ruutunelonen. Tällä kertaa linko oli Goljatilla. Sanomissa tiedettiin, että tämän kierroksen ratkaisee raha eikä rakkaus. Sanomat oli jo vuosia pehmittänyt samoja poliitikkoja, joille A4:n toimittajat yrittivät viime tingassa kaupata suunnitelmiaan.

Poliittiset päättäjät halusivat pelata varman päälle. Ylen rahoitus ei saanut vaarantua ja digitalisoitumiselle piti löytää varma maksaja. Kulttuurille löytyisi ehkä tilaa seuraavalla, digitaalisella kierroksella.