Hätäaputöitä ja kortistonsiivousta

SK:n arkistosta: Hätäaputöitä ja kortistonsiivousta (1995), Huonoa kalliimmalla (1990).

Sosiaalidemokraatit lupasivat vaalien alla töitä suomalaisille. Sdp:n puoluevaltuusto määräsi, että uuden hallituksen on otettava vastuu työttömyyden puolittamisesta. Työttömyyden kuviteltiin helpottavan kuin itsestään ennätyksellisen talouskasvun ja matalan inflaation avulla.

Budejettineuvotteluissa varmistui, että vaalilupaus oli jäämässä 100 000 työpaikkaa vajaaksi. Hädissään hallitus sysäsi ongelman työministeriön kansliapäällikön Pertti Sorsan johtaman asiantuntijaryhmän harteille.

Työryhmä sai ehdotuksensa pääpiirteissään kokoon viime viikolla. Sen jälkeen niitä on työstetty yhdessä hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen kanssa. Osa asioista siirretään vanhan tavan mukaan myöhemmin sovittaviksi.

Välittöminä keinoina on kaavailtu mittavia ”hätäaputöitä”, jotka tähtäävät lähinnä poliittisen paniikkikierteen katkaisuun. Kirveet ja lapiot pantaisiin heilumaan, kun hallitus vauhdittaisi vuokra-asuntotuotantoa, korjausrakentamista ja Järvenpää–Lahti-moottoritien valmistumista. Välillisinä keinoina on kaavailtu ns. työmarkkinajoustoja, kuten irtisanomisaikojen lyhentämistä. Ne ovat ohjelman kokoomuslainen osa.