Kakea ei jätetä

Kronikka: Juhantalo luonnehtii itseään hyvähermoiseksi, kestäväksi ja kokeneeksi, kirjoitti Reijo Vahtokari.

”Mitä kansanedustajalta vaaditaan ja täytätkö mielestäsi nämä vaatimukset?”

Satakunnan ammattikorkeakoulun oppilaskunnan Porissa järjestämässä vaalipaneelissa istuu kahdeksan Turun pohjoisen vaalipiirin kansanedustajaehdokasta. Nuoria kuulijoita on muutama kymmenen.

Valtakunnanoikeudessa tuomittu entinen kansanedustaja ja kauppa- ja teollisuusministeri, nykyinen keskustan kansanedustajaehdokas Kauko Juhantalo, 52, istuu kahden nuoren leijonan välissä. Sosiaalidemokraattien Antti Vuolanne ja kokoomuksen Jouni Lehtimäki ovat jo kokeneita nuoriso- ja kunnallispoliitikkoja, mutta valtakunnan tasolla vasta versoja. Molemmilla on mahdollisuutensa näissä vaaleissa.

Paneelin puheenjohtajan kysymys hiipii pitkin pöytää Vuolanteelle, joka keksii termin nuhteettomuus. Ihmisestä puhuttaessa sillä tarkoitetaan moitteetonta, mallikelpoista, kunnollista. Sitä kansanedustajalta pitää edellyttää.

Juhantalo sanoo kansanedustajan tarvitsevan hyviä hoksottimia, tervettä järkeä ja kykyä verkostoutua muiden kansanedustajien kanssa.

Juhantalo kerää naurajat ensimmäiseksi puolelleen. Kun muut panelistit kertovat ansioistaan opiskelijapolitiikassa, Juhantalokin herkistyy muistelemaan nuoruuttaan Turun yliopiston ylioppilaskunnassa. Hän luonnehtii itseään hyvähermoiseksi, kestäväksi ja kokeneeksi. Hän sanoo olevansa perusteellisesti tunnettu. Hän sanoo, että hänet on viipaloitu viimeistä perskarvaa myöten.

Reijo Vahtokari