Minna ja nykyaika

Aurora Reinhard voitti lukiolaisten Minna Canth -kirjoituskilpailun 1994.

Minna Canthin juhlavuoden kunniaksi Äidinkielen opettajain liitto ja Minna Canth -seura kutsuivat Suomen lukiolaiset kilpailuun, jonka teemaksi annettiin Minna ja nykyaika. Esseesarjan parhaaksi valittiin Helsingin kuvataidelukion IIIA-luokan oppilaan Aurora Reinhardin teksti.

He haluavat minun kirjoittavan esseen. He haluavat minun kangistuvan kaavoihinsa, taipuvan tapoihinsa – he, jotka pakottavat minut ajamaan säärikarvani ja oksentamaan ruokani, He ja Me Naiset, jotka ylläpidämme tätä kaikkea. Sinusta, Minna, pitää minun kirjoittaman. Sinusta, jonka elämä oli taistelua meitä helliä, huolehtivia, hauraita ja anteeksiantavia vastaan.

Taistelitko sinä turhaan, raivasitko tietä ei-millekään? Kärsitkö sinä vain siksi, että minun ei tarvitsisi tuntea itseäni yksinäiseksi, että minulla olisi edes yksi esikuva?

(- -) Minä olen pessimisti niin kuin sinäkin, minä, joka edustan kevättä, uudestisyntymistä ja nuoruutta. Minun on tuomittava itseni jo ennakolta, kunhan en tuomitse itseäni kuolemaan, niin kuin sinä teit kymmenille naisille näytelmissäsi.

Niin, minun on tuomittava itseni. Sillä miksi he muuttuisivat, tai miksi me haluaisimme muuttaa heitä? Miksi me haluaisimme aloittaa raadannan, onhan paljon helpompaa olla kaunis uhri, ajattelematta mitään. En minäkään muuttaisi itseäni, jos minulle sukupuoleni perusteella jo syntyessäni taattaisiin kyseenalaistamaton valta.

Aurora Reinhard