25 vuotta sitten

SK:n arkistoista: Maanpuolustuskorkeakoulun Teija Tiilikainen (1996), presidenttiehdokkaiden puolisot (1981)

SK:n arkistosta
Teksti
Suomen Kuvalehti

Miehinen maanpuolustuslinja on lopullisesti murtunut. Ensin naiset valloittivat puolustusministeriön johdon, sitten he marssivat kasarmeille ja nyt viimeinenkin linnake on mennyt: ensimmäinen nainen aloittaa lähiviikkoina työnsä Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijana.

Valtiotieteen lisensiaatti Teija Tiilikainen, 32, on harvinaisen suorasanainen nuori nainen, joka ei arkaile esittää eriävää mielipidettään ulkoministerille sotilasjärjestelmien toimivuudesta tai luennoida kenraaleille ihmisoikeuksien ja ympäristöturvallisuuden merkityksestä.

Maanpuolustuskorkeakoulussa Tiilikainen pureutuu samoihin asioihin kuin tutkijana tähänkin asti: Suomen turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaan sekä Euroopan yhdentymiseen. Erona on se, mitä saa sanoa ääneen.

Tiilikaisen tuleva esimies, strategialaitoksen johtaja eversti Kaarlo Ruutu sanoo asian suoraan: ”Kun siirtyy vapaasta tutkijan elämästä tällaiseen viralliseen asiantuntijatehtävään, joutuu väkisinkin punnitsemaan, mitä sanoo. Ulkopuoliset tulkitsevat meidän sanomisemme aina virallisiksi kannanotoiksi.”