25 vuotta sitten

Luovutetun Karjalan ilmakuvissa on outo maa. Pirkkalalainen Hannu Vallas sai luvan luovutetun Karjalan ilmasta kuvaamiseen pitkän anomusprosessin jälkeen 1992. Kuvia kertyi yhteensä 1 500, lähes kaikista luovutetuista pitäjistä, myös Suomenlahden saarista.

”Kuvat voivat antaa uuden ulottuvuuden keskusteluille Karjalan palauttamisesta. Ilmasta näkee kokonaisuuden. Entisille karjalaisille näkymät voivat olla melkoinen yllätys”, Vallas sanoo. Kuvaukset tehtiin 1993–94.

Kaikki kuvatut filmit oli jätettävä Venäjälle kehitettäviksi. Jokaisesta kuvasta tehtiin tuplakopiot, jotka jäivät Venäjälle. Filmioriginaalit toi kuriiri Vallakselle Suomeen.

Vallaksen kokemuksen mukaan suomalaiset tuntevat kotimaansa kartalla ja teoriassa, mutta vain pieni osa väestä on nähnyt Suomea laajasti omin silmin. Kuvissa näkyvät elämänmuodon muutosten ja metsän käsittelyn jäljet: metsät kuvastuvat teräväpiirteisempinä kuin luovutetussa Karjalassa, jossa ne ovat pehmeämpiä, pumpulimaisempia, sillä siellä on enemmän lehtipuita.