25 vuotta sitten

Suomi on onnistunut latinan popularisoimisessa.  Latinasta on tullut viihteen kieli, ja se on täyttänyt eetterin ja keikkalavat. Siitä on tullut kauppatavaraa. Tällä viikolla julkaistiin Latinan maailmankongressissa Jyväskylässä New Orleans -jazzia soittavan Reine Rimon & Her Hot Papas’n toinen latinankielinen levy, Variationes Catullicae iazzicae.

Elvis-lauluja latinaksi laulava Jyväskylän yliopiston dosentti Jukka Ammondt on suosionsa kukkuloilla päästyään USA:ssa menestyksen makuun. Amerikkalainen tv-yhtiö ABC teki hiljan hänestä dokumentin, joka esitetään USA:ssa 16. elokuuta parhaaseen prime time -aikaan. Saksalainen tv-yhtiö Südwest Funk seurasi miestä muun muassa Suonenjoen mansikkakarnevaaleilla.

”Saksasta, jossa on yleensä oltu latinan suhteen varsin konservatiivisia, on tullut paljon myönteistä palautetta näistä Elvis-numeroista”, latina-Ammondtin ”löytänyt” Tampereen yliopiston latinan lehtori Teivas Oksala kertoo tyytyväisenä.

Professori Päivö Oksalan poika ehdotti puolileikillään Ammondtin tangolevyn kääntämistä latinaksi ja viemistä Paaville. Tuottaja tarttui ideaan, eikä ole katunut. Kahta Elvis-levyä on myyty 30 000–50 000 kappaletta.