Siihen aikaan kun isä rompun osti

Vuonna 1995 valtaosa koteihin tarkoitetuista uusista mikrotietokoneista maksoi 6 000–13 000 markkaa.

SK-arkisto
Teksti
Suomen Kuvalehti

Joulunpyhinä jo melkein joka kolmannessa suomalaiskodissa hyrisee jonkinlainen tietokone. Tämän hetken iskusanoja ovat multimedia, Internet ja Pentium, jotka ovat saaneet jopa 50 000 perhettä harkitsemaan vakavasti uuden mikrotietokoneen hankintaa.

Markkinat saattavat kuitenkin alkaa jo lähestyä kyllästymispistettään, vaikka tänä vuonna kotitaloudet ovat nousseet Euroopan suurimmaksi mikrojen ostajaryhmäksi, ohi pienyritysten. Englannissa marraskuussa julkistetun yleiseurooppalaisen markkinatutkimuksen mukaan uusia asiakkaita tulee vain vähän – ostajat ovat enimmäkseen entisten koneiden uusijoita. ”Kotitietokoneiden buumi on jossain määrin harhaa”, sanoi tutkija Miles Thistlethwaite.

Samasta suuntauksesta on viitteitä myös Suomessa. Markkinatutkimusyritys ICL:n tutkimuksen mukaan viime joulun jälkeen 26 prosentissa suomalaisperheitä oli mikrotietokone. Syksyyn mennessä luku oli noussut vain yhden prosenttiyksikön.

Toinen tutkimusyritys, I.R.O. Research, on laskenut noin 40 prosenttia suomalaisista perheistä ”mikroaktiivisiksi”. Mikro on jo 28 prosentilla, seitsemän prosenttia on tosissaan hankkimassa ja viisi prosenttia voisi ostaa, jos halvalla saisi. Loput 60 prosenttia eivät ole kiinnostuneita koko kapistuksesta halvallakaan.

Valtaosa koteihin tarkoitetuista uusista mikrotietokoneista maksaa 6 000–13 000 markkaa.

Lue koko juttu: SK 50/1995 Jukka Ukkola: ”Siihen aikaan kun isä rompun osti”

 

SK 50/1970 (14.12.1970) Linda Korhonen: ”Epidemiologi on kuin palokunta”.
SK 50/1970 (14.12.1970) Linda Korhonen: ”Epidemiologi on kuin palokunta”.

Epidemiologi on kuin palokunta

Hän on aina valppaana, mutta hänestä kuullaan varmimmin silloin kun on vaaratilanne. Valtion epidemiologi Rauno Tammilehto on jo tottunut siihen, että maailmaa kiertää erilaisia influenssaepidemioita. Tarttuvien tautien ylimpänä valvojana hänen on meidän suomalaisten puolesta luotava ajoissa luotettava kuva myös koleratilanteesta, isostarokosta ja mahdollisten uusien tautien hyökkäyksistä. ”Tämän hetken varovaisuuteen kuuluu, että kehotamme rokottamaan koleramaihin menijät.” Kolerarokotusten teho on noin 70 %, ja asiantuntijoiden mukaan se riittää.

Lue koko juttu: SK 50/1970 Linda Korhonen: ”Epidemiologi on kuin palokunta”