Kekkosen haamu piinaa Ahoa

Kekkosen haamu piinasi Esko Ahoa.

Runsas vuosi sitten Paavo Väyrynen teki keskustan puoluekokouksessa julman ennustuksen: EU-jäsenyyden toteuduttua puolue joutuu maaliskuun vaalien oppositioon. Esko Aho ei piitannut Väyrysen manauksista, vaan ohjasi jäsenensä puolipakolla EU-kansalaisiksi. Jopa poliittiset kilpailijat taputtivat hänelle jättiläisen urotyöstä.

 

Aho vetää keskustapuolueen entistä johtoa vastuuseen puolueensa joutumisesta takaisin oppositioon. Lipposen hallitus on hänen mielestään seurausta Urho Kekkosen ajan lyhytnäköisyydestä, josta puolue nyt kärsii.

Aho ei aio jäädä murehtimaan kohtaloaan, eikä tunnusta kantavansa kaunaa kokoomuslaisille ja demareille. Enemmän Aho tuntuu olevan katkera edeltäjilleen puolueen johdossa. Hän kokee kärsivänsä keskustapuolueen lyhytnäköisyydestä Urho Kekkosen presidenttikaudella. Puolueen napamiehiä olivat tuolloin Väyrysen lisäksi muiden muassa Johannes Virolainen ja Ahti Karjalainen.

Kekkosen syntymästä tulee sunnuntaina kuluneeksi 95 vuotta.

Ahon mukaan keskusta saa maksaa vieläkin siitä, että kokoomus pidettiin Kekkosen aikana paitsiossa. ”Se heijastuu ja vaikuttaa puolueiden keskinäisiin suhteisiin edelleen. Kokoomus kokee, että se oli keskustan syy.”

”Suomessa eletään nyt yhden aikakauden loppua, tämä on Kekkosen kauden tilinpäätös tai jälkinäytös kaikilta osin.”

”Nyt pannaan ruksit päälle ja sitten aloitetaan alusta.”

Olli Ainola