25 vuotta sitten

Hollantilaisten matkanjärjestäjien mielestä tiedotustoiminnan säästöt ja suuntautuminen yhä enemmän itään ovat romahduttamassa keskieurooppalaisten kiinnostuksen Suomeen: ”Jos näin jatketaan, Suomi putoaa Euroopan matkailukartalta!” EU-jäsenyyden uskottiin nostavan matkustajamääriä.

Matkatoimisto Finland Vakanties Westerman on Hollannin tunnetuin Suomen matkojen järjestäjä. Yhtiön johtaja Bernard Westerman on keskittynyt Suomeen jo 30 vuoden ajan. ”Suomi-tiedotuksen resurssien leikkaukset näkyvät suoraan meidän toiminnassamme. Kukaan ei halua Suomeen, koska kukaan ei kuule Suomesta. Meidän tehtävämme on myydä matkoja, emme me voi myydä koko maata. Se olisi muiden tehtävä.”

Westerman kysyy, haluavatko suomalaiset pohjimmiltaan ulkomaalaisia matkailijoita. ”Ehkä suomalaiset salaa ajattelevat, että mitä me kaikilla noilla ulkomaalaisilla oikein teemme. Mutta silloin olisi hauskaa, että se sanottaisiin suoraan, niin että me voisimme sitten vetää siitä omat johtopäätöksemme.”

Hollantilaisten mielestä suomalaiset yrittävät liian usein myydä maailmalle sellaista Suomea, jollaisena he itse haluavat Suomen nähdä: moderni, urbaani ja kulturelli eurooppalainen valtio.