Elektroninen tulevaisuus

Kronikka: Tietoverkko täyttää monet kansallisuuden kriteerit, Jukka Ukkola kirjoitti.

kronikka
Teksti
Suomen Kuvalehti

Tiedon valtatie tarkoittaa lyhyesti television, puhelimen, tietokoneen ja muidenkin laitteiden yhdistymistä valokaapeliverkkoihin, joiden kautta tietoa, kuvia, tekstiä ja vaikka pelejä voidaan siirtää hetkessä maailman ääriin. Valtatietä pitkin käyttäjät pääsevät yhteyteen toistensa kanssa sekä käsiksi koulutukseen, kirjastoihin, tietopankkeihin, ostoksiin, viihteeseen ja vaikka valtionarkistoihin.

Tärkeää ei ole ainoastaan tiedon määrä, vaan se, että verkosta sitä on monin verroin helpompi ja nopeampi löytää kuin arkistoista, kirjastoista tai kaupoista.

Etsintää varten kehitellään ”älykkäitä tiekarttoja” eli ohjelmia, jotka opastavat käyttäjän oikeaan paikkaan ja estävät häntä sortumasta sekopäisyyteen liian tiedon alla. Nämä ohjelmat poimivat tekoälynsä avulla valtavista tietomassoista salamannopeasti käyttäjälle olennaiset asiat, kunhan saavat muutaman sanan vihjeen siitä, mitä oikein ollaan hakemassa.

Tämän kaiken tekee mahdolliseksi toisaalta tiedon digitalisointi ja tiivistäminen, toisaalta valokuidut, joita pitkin tieto liikkuu riittävän vikkelästi ja kahteen suuntaan.

 

Tietoverkko täyttää monet kansallisuuden kriteerit. Siellä jokaisella on nimi, ”sosiaaliturvatunnus” ja ”passi”, siellä on ystäviä jotka käyttävät samaa kieltä. Siellä voi pistäytyä helpommin ja nopeammin kuin kaupungin toisella puolella asuvan isoäidin luona. Vain hallitus, kansallislaulu ja lippu Internetiltä puuttuvat – vielä.

Jukka Ukkola