25 vuotta sitten

Tampereen yliopiston plagiointiskandaali siivitti keskustelua sähköisestä julkaisemisesta.

Nykyisessä ”täysin vapaan tiedonvälityksen” internet-huumassa saattaa unohtua se seikka, että toisen omaa ei saa syöttää verkkoonkaan. Tampereen yliopiston asiantuntijaryhmä on tehnyt tästä kiintoisan päätöksen tutkittuaan, oliko yliopiston yliassistentti plagioinut ja syöttänyt internetiin omissa nimissään oppilaansa pro gradu -tutkielman tekstiä. Asiantuntijat tulivat siihen tulokseen, että plagioitu oli ja syötetty oli, joten yliassistentti sai huomautuksen hyvän tieteellisen tavan noudattamatta jättämisestä.

Tapaus on vakava, sillä vaikka lieventävinä seikkoina todettiin yliassistentin ottavan ”kaiken vastuun” eikä tavoitelleen taloudellista etua, hänen tekonsa nimineen päivineen annetaan koko tiedeyhteisön tietoon. Se käytännössä katkaisee urakehityksen.

Milloinkahan muuten saadaan ensimmäinen kunnon tekijänoikeusjuttu internetistä? Siellähän tuskin voi surfata viittä minuuttia törmäämättä tekijänoikeudelliseen aineistoon, jonka sisäänsyöttäjällä ei takuulla tuota oikeutta ole. Ihan vain jännityksen vuoksi: olisikohan Gramexin ja kumppaneiden vähitellen aika väijyä huoltoasemien baarien ohella myös sitä, mitä tulee internetistä, ja saako siitä kukaan tekijänoikeuspalkkioita.

Itse asiassa sääntöjä on jo tekeillä, sillä joulukuussa kokoontuu kansainvälinen diplomaattikonferenssi, jossa käsitellään uutta ehdotusta digitaalitekniikan vaikutuksista kansainväliseen tekijänoikeuskäytäntöön.