Viinanen tarjoaa veronkevennyksiä

”Olisi ihan uskomaton juttu, jos Suomeen valittaisiin tietäjä presidentiksi”, pohti Pertti ”Veltto” Virtanen, viikon Hän 20/1993.

Viime viikon perjantai oli valtiovarainministeri Iiro Viinaselle synkkä päivä. Pelkkä uhka laajasta vientiteollisuuden pysäyttävästä lakkoaallosta sai rahamarkkinat reagoimaan juuri niin kuin Viinanen oli moneen kertaan varoitellut.

”Korot ovat nousseet olosuhteisiin nähden liikaa. Markka on heikentynyt. Pörssin myönteinen kehitys on pysähtynyt. Kaikki tämä ei voi olla vaikuttamatta yritysten käyttäytymiseen. Nyt niistä tulee taas äärimmäisen varovaisia”, valtiovarainministeri surkuttelee.

Huonot uutiset tulivat hallituksen kannalta pahimpaan mahdolliseen aikaan. Vain vähän aikaisemmin valtiovarainministeri oli joutunut korjaamaan helmikuista talousennustettaan astetta synkemmäksi. Välillä ehdittiin jo luulla, että viennin kasvu ja korkotason lasku vetäisivät Suomen vähitellen ylös synkimmästä lamasta. Nyt on kuitenkin käynyt selväksi, että hallituksen tiukalla talouslinjalla on hintansa.