25 vuotta sitten

Vuoden Ihmemaassa elänyt Leijonajoukkue heräsi Wienissä todellisuuteen. Mestaruuden uusimisen luultiin olevan läpihuutojuttu. Kun Suomen joukkue saapui Wieniin, sillä oli koko kansakunta harteillaan. Ihmemaassa asukkaat odottivat siltä vain kultaa.

Kisoissa Suomi onnistui voittamaan vain Ranskan ja Italian. Liian suuren itseluottamuksen pauloissa jääkiekon keskeiset asiat unohtuivat. Raskain ja ikävin puoli – raaka työ puolustuksessa – jäi toiseksi. Leijonat halusivat olla taas sankareita, tehdä hienoja maaleja. Ja vain sankareilla on oikeus jakaa kapteeni Jutilan tapaan Mannerheimin päiväkäskyjä lehtien palstoilla.

Ihmemaassa todellisuus nähtiin omien haaveiden ja odotusten kautta. Oikeassa maailmassa jopa maailmanmestareiden täytyy voittaa Norja, vaikka siitä ei kunniaa kertyisikään.

Tukholmassa suomalaiset voittivat maailmanmestaruuden ”suhdannekisoissa”, jotka olivat tasoltaan huonoimmat vuosiin. Mestaruus sai monet valitettavasti uskomaan Leijonien olevan maailman parhaita. Lisäongelmia toi kohtuuton julkisuus.