25 vuotta sitten

Vuonna 1982 Tamminiemen pesänjakajat aiheutti Aarno Laitisen potkut.

Suomi hyödynsi Helsingin huippukokouksen Venäjän suhteissa, kun suurvaltajohtajien tapaamisen yhteyteen nivoutui presidentti Boris Jeltsinin työvierailu. Jeltsin palkitsi isäntänsä kaivamalla esiin neuvostoajoilta tutun termin maiden erityissuhteista. Asiantuntijoiden mukaan erityissuhteet eivät enää tarkoita Neuvostoliiton kauden painostusta.

Neuvotteluissa valmisteltiin mm. kauppaa vauhdittavaa takuujärjestelmää. Lisäksi käsiteltiin Viipuriin suunniteltua autotehdasta ja Suomesta Pietarin kautta Moskovaan kulkevaa maantietä. Suomalaiset pitävät tärkeimpänä öljyputkea, jonka jatkaminen Pietarin läheltä Porvooseen on Nesteen ehdotuksia.

Suomi on Venäjän ainoa rajanaapuri, johon suhteet ovat täysin kunnossa. Venäjään yhdistymistä toivovaa Valko-Venäjää ei voida laskea tavanomaiseksi naapuriksi. Idän suunnalla jopa Kazakstanin suhteissa voi puhjeta kriisi sikäläisen venäläisvähemmistön asemasta. Suomea tarvitaan taas Moskovassa mallimaaksi osoittamaan, että hyvät suhteet palkitaan.

Suomen taloudellista menestystä tukee turvallisuuspolitiikka. Suomi ei ole ilmoittanut pyrkivänsä Natoon, vaikka on samalla korostanut pitävänsä kaikki mahdollisuudet avoimina. Venäjän Prahan lähettiläs on jo uhannut taloudellisilla vastatoimilla, jos Tšekki liittyy Natoon niin kuin on tapahtumassa. Tšekki kiiruhti heti sopimaan kaasutoimituksista Norjan kanssa.