Totuuden hetki

Presidentti Ahtisaari vakuutti ulkomailla mutta hapuili Suomessa.

Tasavallan presidentti Martti Ahtisaarella on henkilökohtainen ongelma. Ei kuitenkaan se suomalainen kansantauti, joka kaatoi Ahti Karjalaisen ja joka lakeerikenkien ja rapujuhlien jälkeen ehdittiin liittää myös Ahtisaareen. Kysymys on vielä vaikeammasta asiasta: uskottavuuden, johtajuuden ja karisman puutteesta.

Suomalaisille Ahtisaaren persoonallisuus alkoi hahmottua vasta viime syksynä hänen palattuaan Genevestä. Samalla alkoi hänen kannatuksensa lasku. Vain demarien puoluekoneiston ja Elisabeth Rehnin kompuroinnin turvin hän tuli nipin napin valituksi.

Virkaanastujaisten jälkeen Ahtisaari kääri hihat. Hän paiskoo töitä päivässä sen minkä edeltäjänsä Mauno Koivisto viikossa. Vaikka Ahtisaari valintansa jälkeen vakuutti, ettei kuluta presidentin arvovaltaa puuttumalla joka asiaan, kalenteri on täyttynyt matkoista, puheista, haastatteluista ja edustamisesta. Sisäpolitiikkaa vieroksuvana hän ajautuu helposti vaikeuksiin. Vaikka asiallisesti hän olisi vahvoilla, kömpelöillä sanavalinnoillaan hän joutuu toistuvasti konflikteihin.