Sipilän hallitus korvaa virkamiehiä roboteilla: 2,6 miljoonan euron satsauksilla tavoitteena tuplasäästöt

Tavoitteena on automatisoida rutiinitöitä.

robotiikka
Teksti
Mikko Niemelä

Valtionhallintoa patistetaan kohti robottien maailmaa. Valtiovarainministeriön (VM) mukaan virastojen ja laitosten pitäisi hyödyntää toiminnassaan yhä enemmän tekoälyä ja robotiikkaa.

VM:n ylijohtajan Juha Sarkion mukaan ministeriössä rahaa on puollettu neljälle robotiikka- tai tekoälyhankkeelle. Summa on 2,6 miljoonaa euroa.

VM:n laskelmissa 2,6 miljoonan euron robotiikkasatsauksilla saavutetaan vähintään 5,2 miljoonan euron säästö vuodesta 2022 alkaen. Jos säästyvä työpanos muutetaan henkilötyövuosiksi,  se on yhteensä noin 60 henkilötyövuotta.

Jos ja kun eduskunta hyväksyy rahoituksen, sitä saavat Business Finland, oikeusministeriö, Valtiokonttori ja yhteishanke, jossa ovat mukana Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtori ja Valtion talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskus Palkeet.

Esimerkiksi Valtiokonttorissa asiakaspalvelun roboteilla halutaan nopeuttaa konttoriin tulevien hakemusten käsittelyä ja samalla vähentää rutiinitöitä. Rutiinitöiden automatisoinnilla saavutetaan arviolta parin prosentin tuottavuusparannus vuodessa.