Siperiasta vyöryneet pakkaset ehkä pysäyttivät havununnat – Kylmyys tekee selvää uusista tuholaisista

Etelä-Suomessa muutaman vuoden välein toistuneet kovat pakkaset ovat hillinneet tulokaslajien leviämistä.

pakkanen
Teksti
Saarlotta Virri

Etelässä on mitattu helmi-maaliskuun vaihteessa talven kylmimpiä lukemia, kun pakkanen on kiristynyt jopa 20 miinusasteeseen. Navakka tuuli on lisännyt entisestään pakkasen purevuutta.

Ilmatieteen laitoksen mukaan yli 20 asteen pakkaset ovat etelärannikon tuntumassa poikkeuksellisia. Esimerkiksi Helsingissä helmikuussa 2017 alin mitattu lämpötila oli –13,7 astetta.

Lauhtuneet talvet ovat mahdollistaneet yhä useampien metsätuholaisten leviämisen Suomeen. Ovatko pakkaslukemat nyt tarpeeksi korkeat tappaakseen metsien ei-toivotut tuholaiset? Voiko yksittäinen kylmä talvi hillitä tuholaisten leviämistä?

Luonnonvarakeskuksen asiantuntijan Antti Poutun mukaan tämän talven pakkaset saattavat karkottaa joitakin tulokaslajeja, mutta Suomen luonnon perinteisiä tuholaislajeja ne eivät vielä uhkaa.

Esimerkiksi Suomen luonnolle tyypillinen ruskomäntypistiäinen tarvitsee kuollakseen jopa 36 asteen pakkasen. Puiden neulasissa munina talvehtiva ruskomäntypistiäinen on merkittävä metsätuholainen, joka haittaa Suomen puuston kasvua merkittävästi tasaisin väliajoin.