Siirtyykö Tulli sisäministeriöön? Taustalla sotkuja ja väitettyjä säästöjä – ”Mikähän tässä on motiivina?”

Ehdotettu järjestely olisi kansainvälisestikin poikkeuksellinen. ”Ajatus on omituinen ja yllättävä”, kommentoi Tullin entinen pääjohtaja Tapani Erling.

ajoneuvovero
Teksti
Sanna Ihalainen

Valtiovarainministeriön alainen Tulli saattaa siirtyä sisäministeriöön. Siirto on valmisteltu nopealla aikataululla, ja epäilijöiden mielestä sille ei ole riittävän vahvoja perusteita.

Sisäministeriön ja valtiovarainministeriön tilaaman selvityksen määräaika päättyi 30. marraskuuta, ja päätös selvinnee vielä kuluvan viikon aikana. Vain kahden kuukauden mittainen selvitysaika on herättänyt epäilyksiä siitä, onko siirrosta todellisuudessa päätetty jo ennen selvityksen tilaamista.

Selvityskäsky kehottaa tekemään päätöksen siten, että ”mahdollisuudet sovittaa yhteen Tullin, Rajavartiolaitoksen sekä poliisin määrärahakehysvalmistelu paranevat”. Selvityksen tekee entinen puolustusministeri Anneli Taina (kok).

Käskyssä on muitakin vaihtoehtoja yhteistyön tiivistämiselle, mutta sanamuodot antavat ymmärtää, että siirrolle pitää etsimällä etsiä perusteita.