Siilinjärven tuhoisa onnettomuus: Tasoristeyksen parannukset kaatuivat paikallisten vastustukseen

Vaaralliset tasoristeykset tiedetään. Kustannustehokkuus ohjaa korjauksia, myönnetään Liikennevirastossa.

liikennevirasto
Teksti
Tuomas Pulsa

Kolme nuorta kuoli 22. helmikuuta, kun he ajoivat autolla junan alle vartioimattomassa Norkotin tasoristeyksessä Siilinjärvellä. Ylityspaikan vaarallisuus on ollut pitkään niin tasoristeyksiä hallinnoivan Liikenneviraston kuin paikallisten asukkaidenkin tiedossa.

Tasoristeyksen turvallisuutta on yritetty parantaa alueen kaavoituksen yhteydessä, kertoo Siilinjärven kunnan kaavoituspäällikkö Timo Nenonen.

”Tasoristeyksen kohdalle oli tarkoitus rakentaa läheiselle uimarannalle johtava kevyen liikenteen alikulku. Autoliikenne suunniteltiin ohjattavaksi radan yli yksityistiejärjestelyiden ja puolentoista kilometrin päässä sijaitsevan sillan avulla.”

Järjestelyiden hintalappu olisi ollut noin puoli miljoonaa euroa. Rahoitus oli sovittu jaettavaksi Siilinjärven kunnan ja Liikenneviraston kesken.

”Asiasta järjestettiin viime keväänä julkinen kuuleminen, jossa läheisen järvenrannan asukkaat vastustivat suunnitelmaa vedoten liikennemäärien lisääntymiseen. Koska yksityistiejärjestelyt vaativat yksimielisyyttä, hanke kaatui”, Nenonen sanoo.