Seurakunnat sensuroivat joululauluja - Sääksmäellä poistettiin Petteri Punakuono

”Ei kirkkoon tarvitse tunkea ohjelmistolla, joka herättää epämääräisiä tunteita”, sanoo homokuoron esityksen estänyt kirkkoherra.

Teksti
Pekka Anttila

Kirkoissa järjestettävien joulukonserttien suosio kasvaa vuosi vuodelta. Pelkästään Kauneimpia joululauluja käy hyräilemässä yli puoli miljoonaa suomalaista ensimmäisen adventin ja loppiaisen välillä. Luku moninkertaistuu, kun mukaan lasketaan kaikki seurakuntien järjestämät joulukonsertit.

Kirkoissa ei kuitenkaan lauleta mitä tahansa joulukappaleita. Seurakuntien kirkkoherrat ja kanttorit haluavat usein etukäteen tarkistaa ohjelmiston. Sisältöön puututaan, kun se ei ole tarpeeksi hengellinen.

Tänä talvena keskustelua on herättänyt Sääksmäen seurakunnan päätös muuttaa etukäteen suunniteltua ohjelmaa. Valkeakoski-opiston nais- ja mieskuoro esitti seurakunnalle listan, jossa oli kymmenen kristillisen joululaulun lisäksi kymmenen muuta laulua.

Tämä ei kelvannut seurakunnalle, vaan ohjelmistoa jouduttiin rukkaamaan. Pois lähtivät Petteri Punakuono, Siitä tuntee joulun ja Jääkukkia. Tilalle vaihdettiin muun muassa Me käymme joulun viettohon. Asiasta kertoi ensimmäisenä Valkeakosken Sanomat.

Päätöstä perusteltiin lehteen lähetetyssä mielipidekirjoituksessa sillä, että kirkossa pidettävissä konserteissa valtaosan ohjelmistosta pitää olla hengellistä musiikkia.