Sekava lähdevero: KHL-pelaajille tulossa pakkoperintä?

Ulkomailla asuvien urheilijoiden ja taiteilijoiden lähdevero on Suomessa poikkeuksellisen alhainen. KHL-liiga ei aio maksaa veroa lainkaan.

Arja Alho
Teksti
Axa Sorjanen

Oopperalaulaja Karita Mattilan manageri ja aviomies on ihmeissään.

”Mitä syytä Suomen valtiolla on luopua miljoonien verotuotoista poikkeuksellisen matalan lähdeveron kautta? Eikö ketään kulttuurialalla kiinnosta näin menetettävät miljoonat?” Tapio Kuneinen sanoo.

Ulkomailla asuvat taiteilijat ja urheilijat maksavat Suomessa lähdeveroa 15 prosenttia, joka on vain puolet yleisestä kansainvälisestä tasosta. Valtio menettää verotuloja tämän vuoksi miljoonia euroja joka vuosi.

Viime vuonna lähdeveroa kertyi noin 4,7 miljoonaa euroa, suurin osa taiteilijoilta. Kansainvälisesti yleisellä ja Suomessa kaikkeen muuhun työhön sovellettavalla 35 prosentin lähdeverokannalla verotulot olisivat kasvaneet noin 11 miljoonaan euroon.

Verotulo saattaa kuulostaa äkkiseltään pieneltä, mutta puuttuva kuusi miljoonaa on kulttuurin rahoitukseen suhteutettuna suuri summa: sillä kuittaisi lähes puolet valtion taiteilija-apurahojen vuosittaisesta 14 miljoonasta eurosta.