Elokapina haaskaa poliisin resursseja, haukkui Sebastian Tynkkynen – 25 vuotta sitten virkavaltaa työllisti hänen oma isänsä

Joulukuussa 1996 oululainen nuorisopastori Tom Tynkkynen piilotti ryhmän turvapaikanhakijoita poliisilta. Tekisin saman uudelleen, hän sanoo nyt.

aktivismi
Teksti
Heikki Salmela

EDUSKUNTATALON edessä on hiljaista. On varhainen perjantaiaamu 18. kesäkuuta. Elokapina-aktivistien telttaleiri Mannerheimintiellä nukkuu. Kansanedustaja Sebastian Tynkkynen (ps) on käynnistänyt videokameran, hiipii kadun reunaan ja säätää kaiuttimensa volyymia.

”Komppaniassa herätys! Te olette rikkomassa lakia parhaillaan”, hän huutaa mikrofoniin. ”Kaikki kullanmuruset, peräkammarin pojat ja muutkin. Te olette rikkomassa lakia tällä parhaillaan tänään. Se ei ole ok.”

Mielenosoittajien teltoista putkahtelee unisia päitä.

Saarnattuaan muutaman minuutin tien tukkimisen aiheuttamasta haitasta sekä laillisista mielenosoituspaikoista Tynkkynen ottaa kantaa kansalaistottelemattomuuteen.

”Kansalaistottelemattomuus kuuluu sellaisiin valtioihin, jotka eivät ole oikeusvaltioita, joissa poljetaan kansalaisten perusoikeuksia, niin kuin esimerkiksi Valko-Venäjällä. [– –] Siellä poljetaan näitä oikeuksia, ja siksi kansalaistottelemattomuus on [siellä] todellakin ok. Mutta Suomi on oikeusvaltio.”