Salainen asiakirja: Verohallinto kieltää työntekijöitään puuttumasta alle 30 000 euron pimeisiin lahjoihin

Verottaja ei tee ilmiannoista tutkintapyyntöjä poliisille. Verohallinto ja valtiovarainministeri Petteri Orpo eivät kommentoineet ohjetta SK:lle.

harmaa talous
Teksti
Jarno Liski

Marraskuussa 2013 annettu Verohallinnon työmenettelyohje sisältää salassa pidettäviä määräyksiä, joilla Verohallinto on nostanut perintö- ja lahjaverotuksen puuttumiskynnykset huomattavasti laissa säädettyä korkeammalle.

Suomen Kuvalehden käsiinsä saamassa ohjeessa esimerkiksi määrätään, että alle 30 000 euron pimeisiin rahalahjoihin tai perintöihin ei puututa, vaikka niistä tulisi verottajalle ilmianto. Sama puuttumiskynnys koskee myös tarkkailuilmoituksia, joita esimerkiksi pankit ja vakuutusyhtiöt joutuvat verottajalle tekemään.

Näitä pimeitä lahjoja tai perintöjä ei siis veroteta eikä niistä tehdä poliisille tutkintapyyntöjä. Lain mukaan verottomana lahjana saa antaa korkeintaan 5 000 euroa kolmessa vuodessa. Verohallinto kuitenkin katsoo läpi sormien pimeitä lahjoja jopa 90 000 euroon saakka kolmen vuoden aikana. Näin ollen verottaja jättää verottamatta 18-kertaisesti sen, mitä laissa on määrätty.

 

Verottajan ohje saattaa loukata perustuslain takaamaa yhdenvertaisuutta, katsoo rikosoikeuden professori Matti Tolvanen.