Saksa kiristää taas koronarajoituksia – osassa Eurooppaa maskipakko ei koskaan päättynyt

EU-komissio on kehottanut jäsenmaita varautumaan koronatilanteen pahenemiseen. Suomessa on korkea kynnys ottaa käyttöön muita toimia kuin rokottaminen, arvioi THL:n ylilääkäri Nohynek.

koronavirus
Teksti
Frida Keränen

Saksa on ilmoittanut uusista koronatoimista, jotka tulevat voimaan 1. lokakuuta. Terveydenhuollon laitoksissa vierailevilta vaaditaan jatkossa maskin käytön lisäksi negatiivista testitulosta. Junaliikenteessä on tähän saakka riittänyt kirurgisen maskin pitäminen, mutta lokakuusta eteenpäin yli 14-vuotiaiden tulee pitää FFP2-laatuista maskia. Yli 6-vuotiaille lapsille riittää kirurginen maski.

Maskipakkoa aiotaan jatkaa myös osavaltioiden päätösvallassa olevassa paikallisliikenteessä, ja osavaltiot voivat tarvittaessa määrätä maskit pakollisiksi esimerkiksi kouluissa. Liittovaltion terveysministeri Karl Lauterbach uskoo tartuntamäärien kasvavan syksyllä, kertoo uutistoimisto Reuters. Julkisten tilojen tai koulujen sulkuja ei kuitenkaan ole maassa odotettavissa.  

Saksa ei ole ainoa Euroopan maa, jossa koronarajoituksista ei ole missään vaiheessa luovuttu.

Italiassa maskit ovat pakollisia julkisessa liikenteessä ja terveydenhuollossa ainakin syyskuun loppuun asti. Myös Espanjassa on voimassa julkisen liikenteen maskipakko, ja EU:n tai Schengen-alueen ulkopuolelta maahan saapuvilta vaaditaan koronatodistus. Koronatodistusta vaaditaan yhä myös Alankomaissa ja Luxemburgissa.