Saitko vaalikoneesta outoja tuloksia? Tässä syy

Moni saa vaalikoneista kärkikymmenykseen lähes kaikkien puolueiden ehdokkaita, usein vielä täydellisiä tuntemattomuuksia. Tällainen kokemus saa epäilemään, onko vaalikoneilla muuta kuin viihdearvoa. Toiset taas saavat oman suosikkiehdokkaansa ja tämän puoluetovereita. Mistä on kyse? Eivätkö ihmiset osaa käyttää koneita oikein?

Vaalikone grafiikka

Sosiaalisten verkostojen analyysipalveluita tarjoava Verkostoanatomia keräsi Ylen vaalikoneeseen vastanneiden noin 1 800 eduskuntavaaliehdokkaan vastaukset, analysoi vastauksien samankaltaisuuksia ja visualisoi ehdokkaat kartalle. Pisteet ovat ehdokkaita, ja mitä lähempänä ne ovat toisiaan, sitä samankaltaisempia ehdokkaiden vastaukset.

Jo kaukaa katsottuna kartta osoittaa myytiksi hokeman, jonka mukaan puolueilla ei olisi eroja. Ääripäät ovat vasemmistoliitto ja kokoomus; demarit ja keskusta asettuvat niiden väliin juuri siinä järjestyksessä kuin perinteisesti ajatellaankin, Sdp lähemmäs vasemmistoliittoa ja keskusta lähemmäs kokoomusta.

Politiikan pääakselia kohtisuorassa näkyy toinen vastakkainasettelu. Kartassa ylhäällä ovat arvoliberaalit ja kansainvälisesti suuntautuneet vihreät, alhaalla arvokonservatiivit kristillisdemokraatit ja kansallismieliset perussuomalaiset. Eivät vihreät suotta ole perussuomalaisia päävastustajakseen valinneet.

Kun karttaa tarkastelee lähempää, löytyy selitys sille, miksi vaalikone antaa joillekin äänestäjille sattumanvaraiselta vaikuttavia tuloksia. Poliittisessa keskustassa on maltilliselle äänestäjälle passeleita ehdokkaita ruuhkaksi asti: oikeistodemareita, keskustalaisia, kokoomuksen sosiaaliliberaaleja, konservatiivisimpia vihreitä ja liberaalimpia perussuomalaisia.

Jos kartan reunoja zoomaa lähemmäksi, vasemmalta löytyy lähes puhtaita vasemmistoliiton ryväksiä, oikealta kokoomuksen, alhaalta perussuomalaisten ja ylhäältä vihreiden. Siksi äänestäjä, jolla on voimakas mielipideprofiili, löytää täältä kymmenen kärkeen saman puolueen ehdokkaita.

Aiheesta lisää
Mielipidekartta Ylen vaalikoneen perusteella (Verkostoanatomia)
Mielipidekartta HS:n vaalikoneen perusteella (Juha Törmänen)