Sähköpostit paljastavat: Näin KRP halusi ”lypsää” EU-rahaa

Keskusrikospoliisi käytti hakemuksessaan virheellisiä perusteita.

Euroopan unioni
Teksti
Pekka Anttila

Keskusrikospoliisi haki avustuksia EU:n petostentorjuntavirasto Olafilta kyseenalaisilla perusteilla vuonna 2008.

Taustalla oli sisäministeriön alun perin 2007 myöntämä 150 000 euron määräraha niin sanottuun Nappi-hankkeeseen. Se oli KRP:n, Helsingin poliisilaitoksen (HPL) ja Supon yhteishanke teknisen tarkkailun laitehankintojen toteuttamiseksi. Viranomaiset halusivat siihen myös Olafilta avustuksia. Jos Suomessa pystytään kokoamaan määrätty summa kansallista rahaa, Olaf myöntää vastaavan avustuksen omasta budjetistaan.

Jo puoli vuotta ennen kuin Olaf oli edes ehtinyt tehdä päätöksiä kesällä 2008, KRP:n päälliköiden välillä käynnistyivät suunnitelmat Nappi-hankkeen rahanjaosta.

Viraston rikosylitarkastaja Marko Viitanen tiedusteli 31. tammikuuta 2008 sisäisessä sähköpostissa, olisiko kansallinen rahoitus jaettava kolmeen yhtä suureen 50 000 euron osaan KRP:n, Supon ja HPL:n välillä. KRP olisi tuolloin yksin hakiessaan saanut Olafilta 100 000 euroa. ”Muuthan eivät tuota EU-rahaa saa”, Viitanen painotti.

Heti seuraavana päivänä KRP:n apulaispäällikkö Tero Kurenmaa kuitenkin vastasi: ”Minä muistelen että koko raha piti saada palvelemaan myös EU:n lypsämistä.”