Sähkön siirtohinnat nousivat 10 vuodessa 50 prosenttia – Siirtoyhtiöt saavat ”kohtuullista tuottoa”

Verkkoyhtiöt haluavat taas muuttaa hinnoittelunsa perusteita.

Caruna
Teksti
Mikko Niemelä

Sähkölaskun siirtohinnan kehitys voi olla monelle kuluttajalle yllätys. Energiaviraston tilastojen perusteella sähkön siirtomaksut ovat nousseet kymmenessä vuodessa 50–60 prosenttia asunnosta ja sähkön kulutuksesta sekä lämmitystavasta riippuen.

Sähkölaskun loppusummasta jopa 60 prosenttia voi muodostua siirtomaksusta ja veroista. Itse sähkön markkinahinta on ollut alhaalla jo useamman vuoden. Kymmenen vuoden ajanjaksolla myös energian keskiarvohinnat ovat nousseet mutta hitaammin kuin siirtohintojen.

Siirtomaksuista nousi kova kohu vuoden 2016 alussa, kun sähköyhtiö Caruna kertoi nostavansa siirtohintojaan 27 prosenttia. Useat sähköyhtiöt eri puolilla Suomea seurasivat esimerkkiä ja nostivat hintojaan reippaasti.

Carunan rajut hinnankorotukset olivat osittain seurausta jättikaupasta, jossa valtion suuromistuksessa oleva sähköyhtiö Fortum myi sähkönsiirtonsa pääomasijoittajille ja eläkeyhtiöille.

Kuluttajat raivostuivat, sillä Jyrki Kataisen (kok) hallitus oli luvannut, ettei monopoliin perustuva sähkön siirron myyminen aiheuttaisi hintapiikkiä. Siirtoyhtiöiden tuotto on määritelty laissa.