Saastunutta irlantilaista sianlihaa viety kahteentoista EU-maahan: satatuhatta sikaa teurastetaan

dioksiinit
Teksti
Jyrki Jantunen

Suomeen syyskuun alusta lähtien tuotu irlantilainen sianliha vedetään pois markkinoilta, ilmoitti elintarviketurvallisuusvirasto Evira. Lihaa on tuotu vain noin 30000 kiloa lähinnä lihavalmisteina. Saastunutta irlantilaista lihaa on viety 12 EU-maahan.

Ympäristömyrkkyä sisältävää irlantilaista sianlihaa on toimitettu kaikkiaan kahteentoista EU-maahan, kertoo EU:n komissio. Lisäksi sianlihaa on viety yhdeksään maahan unionin ulkopuolelle.

EU-maiden joukossa ovat komission mukaan muun muassa Ruotsi, Tanska ja Viro – ei Suomi.

Irlantilaisesta sianlihasta ja -rehusta on löytynyt myrkyllistä dioksiinia jopa satakertaisesti enemmän kuin EU-määräykset sallivat. Irlanti joutuu hävittämään arviolta 100000 sikaa myrkkyskandaalin vuoksi.

Irlantilainen sianliha on päätetty vetää pois markkinoilta niin Euroopassa kuin Aasiassakin.

Dioksiini on vaarallinen ympäristömyrkky, joka voi aiheuttaa syöpää korkeina pitoisuuksina. Irlantilaiset eläinlääkintäviranomaiset pitävät mahdollisena, että myrkky on päätynyt rehuun voiteluöljystä, jota on käytetty koneissa rehunvalmistuksen yhteydessä.

Subway
myynyt

Markkinoilta vedettävää irlantilaista sianlihaa on Suomessa myynyt Subway-pikaruokaketju. Syksyn aikana yhtiön tarpeisiin lihaa on tuotu noin 30000 kiloa.

Eviran mukaan Subway on aloittanut takaisinvedon kiitettävästi. Se on aamupäivän aikana vetänyt myynnistä kaikki tuotteensa, jossa irlantilaista lihavalmistetta on käytetty.

Dioksiinia
saastuneesta rehusta

Irlannin hallitus määräsi lauantaina kaiken kotimaisen sianlihan vedettäväksi pois markkinoilta dioksiinin takia. Sianlihasta ja -rehusta otetuista näytteistä oli löytynyt dioksiinia jopa satakertaisesti enemmän kuin EU-määräykset sallivat.

Myös Saksassa on määrätty irlantilainen sianliha vedettäväksi markkinoilta.

Irlannin mukaan saastunutta rehua oli toimitettu kymmenelle sikatilalle ja joillekin karjatiloille. Sikatilat tuottavat noin kymmenen prosenttia Irlannin sianlihasta. Lisäksi rehua olisi mediatietojen mukaan viety joillekin Pohjois-Irlannissa sijaitseville tuottajille.

EU-komissio ilmoitti seuraavansa tarkoin tilannetta, ja viranomaiset selvittävät, mihin unionimaihin myrkkylihaa on mahdollisesti viety. Elintarviketurvallisuuden asiantuntijoiden on määrä puida asiaa alkuviikolla.

Irlanti vie vuosittain sianlihaa ulkomaille noin 350 miljoonalla eurolla, ja puolet viennistä suuntautuu Britanniaan.

Teksti
SK netin toimitus
STT