Saako olla vihreää vai luontoa mukailevaa? – Ekosähköä kaupataan kirjavin sanankääntein, jotka eivät juuri kerro ekologisuudesta

Yritysten vihreänsävyinen mainoskieli selviää Kilpailu- ja kuluttajaviraston kriteereistä rimaa hipoen.

Ympäristöystävällistä, hiilidioksidivapaata, mukailee luontoa. Kuluttajille kaupataan sähköä erilaisilla ekologiseen viittaavilla sanoilla. Niiden taustalle kätkeytyy kuitenkin hyvin kirjava lista erilaisia sähkön tuotantotapoja.

Kun Vantaan Energia kertoo, että sähkö on ympäristöystävällistä, se tarkoittaa, että sähkö on tuotettu polttamalla sekajätettä.  Kun Kotimaan Energia kertoo, että sähkö on ympäristöystävällistä, se tarkoittaa vesi-, tuuli- ja aurinkovoimalla tuotettua sähköä sekä vuosittaista lahjoitusta Puhdas Itämeri -hankkeelle.

Sähkösopimuksessa voidaan korostaa hiilidioksidivapautta. Tällöin kyse voi hyvin olla ydinvoimalla tuotetusta sähköstä.

Monet sähköyhtiöt taas mainostavat vesivoimaa ekologisena. Esimerkiksi Vattenfall tosin myöntää itsekin nettisivuillaan, että vaikka vesivoimalla ei ole ilmastovaikutuksia, sillä on ympäristövaikutuksia. Padot muun muassa estävät kalojen liikkumista ja vaikuttavat näin erityisesti vaelluskalojen elinoloihin.

Sähköyhtiöt harvoin suoranaisesti valehtelevat, mutta pelkän myyntinimen perusteella kuluttajan on vaikea päätellä ostamansa sähkön ekologisuudesta mitään.