Ryanair vaatii yhä Finnairin valtiontukien takaisinmaksua: ”Avoimia sekkejä tehottomille zombie-lentoyhtiöille”

Halpalentoyhtiö Ryanair hävisi EU:n yleisessä tuomioistuimessa kanteensa Finnairin ja SAS:n valtiontuista. Se on ilmoittanut valittavansa päätöksestä.

Euroopan unioni
Teksti
Jyri Raivio

Irlantilainen Ryanair on hävinnyt EU:n yleisessä tuomioistuimessa nostamansa kanteen, jossa se vaati Finnairin saamien valtiontukien julistamista EU:n kilpailusääntöjen vastaisiksi ja rahojen palauttamista valtiolle. Kyse oli koronavirusepidemian vuoksi myönnetystä tuesta, jonka määrä oli noin 1,2 miljardia euroa.

Euroopan suurin halpalentoyhtiö Ryanair nosti kesäkuussa 2020 kanteen paitsi Finnairin tukia myös muun muassa SAS:n Tanskalta ja Ruotsilta saamia tukiaisia vastaan. EU:n alimman oikeusasteen hylkäävät päätökset tulivat keskiviikkona 14. huhtikuuta, ja Ryanair ilmoitti heti valittavansa niistä unionin korkeimmalle oikeusviranomaiselle eli EU:n tuomioistuimelle.

Yhtiö käytti valituksesta kertoneessa tiedotteessa sille tavanomaista, värikästä kieltä. Tiedotteen mukaan tuomiot ”merkitsevät 30 vuoden takapakkia lentoliikenteen kilpailun vapauttamiselle Euroopassa antamalla Suomen, Tanskan ja Ruotsin hallituksille luvan pönkittää kansallisia lentoyhtiöitään tehokkaampien kilpailijoiden kustannuksella puhtaasti kansallisuuden perusteella”.

Ryanair kutsuu tuet hyväksyneen EU-komission toimintaa ”selkärangattomaksi”, koska komissio on sallinut jäsenmaiden ”kirjoittaa avoimia sekkejä tehottomille zombie-lentoyhtiöilleen kansallisen arvovallan nimissä”.

Yhtiö on kerännyt tiedotteeseensa listan näistä sekeistä. Kymmenelle lentoyhtiölle on annettu yhteensä 31,35 miljardia euroa. Suurimmat saajat ovat saksalainen Lufthansa 11 miljardia ja ranskalais-hollantilainen Air France-KLM 10,6 miljardia. Paljon Finnairia suuremman SAS:n tuki on lähes sama kuin Finnairin eli 1,3 miljardia euroa.