RKP:n uusi puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson – aluepoliitikko Pohjanmaan ja ruotsin kielen asialla

Entinen oikeusministeri saa kehuja asiaosaamisestaan sekä laajoista verkostoistaan.

Ruotsalaisen kansanpuolueen uudeksi puheenjohtajaksi on valittu kansanedustaja, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson, 52.

Hän voitti äänestyksessä vastaehdokkaansa kansanedustaja Anders Adlercreutzin sekä RKP-nuorten puheenjohtaja Ida Schaumanin suoraan ensimmäisellä kierroksella. Henriksson sai vaalissa 133, Schauman 67 ja Adlercreutz 54 ääntä.

Henriksson lähti puheenjohtajakisaan selvänä ennakkosuosikkina vastaehdokkaitaan selvästi vankemman poliittisen kokemuksensa ansiosta. Ennakkoarvioissa Henriksson sai kehuja erityisesti laajoista verkostoistaan sekä kyvystään edistää edistää asioita tehokkaasti.

Kritiikkiä Henriksson on saanut lähinnä liiankin asiallisesta ja värittömästä julkisuuskuvastaan. Monet ovat epäilleet, onko hänestä räväkän oppositiopoliitikon rooliin, vai jääkö Henrikssonin johtama RKP väistämättä sivuun julkisuuden valokeilasta

Henriksson on kuitenkin osoittanut pystyvänsä myös teräviin kannanottoihin.

Pietarsaaresta kotoisin oleva ja kaupungissa myös nykyisin asuva Henriksson puolustaa tiukkasanaisesti Pohjanmaan sekä erityisesti maakunnan ruotsinkielisten asukkaiden asemaa.

Hän on muun muassa vastustanut hallituksen suunnitelmia keskittää sote-uudistuksessa Pohjanmaan ympärivuorokautinen sairaalapäivystys suomenkieliselle Seinäjoelle sekä ollut huolestunut Merenkurkun ylittävän laivaliikenteen turvaamisesta.

Omilla verkkosivuillaan Henriksson jopa nimeää Pohjanmaan yhdeksi ”sydänasioistaan”. Maakunnan etujen puolustamiseksi vaaditaan hänen mukaansa puolue- ja kielirajat ylittävää yhteistyötä.

Onkin mielenkiintoista nähdä, miten aluepolitiikan käy, kun johdettavaksi tulee valtakunnallinen puolue.

 

Poliitikkona Anna-Maja Henriksson on kokenut. Hän toimi vuosina 2011 — 2015 Jyrki Kataisen ja Alexander Stubbin (kok) hallitusten oikeusministerinä ollen yksi harvoista ministereistä, joka pysyi samassa tehtävässä läpi vaalikauden.

Ministerikaudeltaan Henriksson muistetaan erityisesti työstään seksin oston kriminalisoimiseksi sekä ihmiskaupan vastustamiseksi. Julkisudessa Henriksson oli myös muun muassa toivottuaan Suomeen lapsiavioliitot kieltävää lakia sekä vastustettuaan rattijuopumuksen promillerajan laskua 0,2 promilleen.

RKP:lle keskeisiä kielipoliittisia näkökulmia hän on tuonut esiin muun muassa puolustaessaan ruotsin kielen asemaa venäjään verrattuna sekä kritisoidessaan käräjäoikeusuudistusta, joka muuttaa Pohjanmaan käräjäoikeuden pääkielen vuoden 2018 alusta ruotsista suomeksi. Henrikssonin mukaan tämä heikentää ruotsinkielisten juristien asemaa.

Täysin kolhuitta Henrikssonkaan ei ole julkisuudessa selvinnyt. Ennen valintaansa ministeriksi vuonna 2011 hän osallistui hallitusneuvotteluiden yhteydessä harmaan talouden suitsimiseksi perustettuun työryhmään.

Tuolloin julkisuuteen vuodettiin muistio, jonka pohjalta Henrikssonia ja RKP:tä syytettiin veronkierron vastaisten toimien hankaloittamisesta. Syyksi epäiltiin puoluetta rahoittavia suursijoittajia.

Kansanedustajana Henriksson on toiminut vuodesta 2007. Hän on lisäksi Pietarsaaren kaupunginvaltuuston puheenjohtaja vuodesta 2009 ja kaupunginvaltuutettu vuodesta 1997.

Henriksson oli ehdolla RKP:n johtoon jo vuonna 2012, mutta hävisi tuolloin Carl Haglundille äänin 144 – 106. Koulutukseltaan Henriksson on juristi. Hän on naimisissa ja kahden lapsen äiti.