Rikosprofessorit arvostelevat Suomen pitkiä huumetuomioita: Matematiikka lyö päänsä kattoon

Tuomiot törkeistä huumausainerikoksista ovat sattumanvaraisia.

Dan Frände
Teksti
Pekka Anttila

Jari Aarnioon liitetyssä huumerikosjutussa jaettiin poikkeuksellisia tuomioita vuonna 2012. Hasista tuotiin Hollannista Suomeen viidessä eri tynnyrilähetyksessä useita satoja kiloja.

Tekijöille annettiin Suomessa ankaria vankeusrangaistuksia. Kuusi miestä sai törkeistä huumausainerikoksista tuomioita, joiden pituudet vaihtelivat kahdeksan ja 13 vuoden välillä.

Tämän lisäksi Hollannissa tuomittiin mies, joka oli lähettänyt toimeksiannosta tynnyreitä kotimaastaan Suomeen. Paikallinen oikeusistuin langetti hänelle kahden vuoden rangaistuksen, josta vähennettiin kahdeksan kuukautta.

Mies myönsi kuulusteluissa järjestäneensä useiden tynnyrien kuljetusta, mutta tuomio tuli vain yhdestä Hollannissa takavarikkoon saadusta erästä.

Rikos- ja prosessioikeuden professori Dan Frände Helsingin yliopistosta sanoo, että Suomella on ongelmia rangaistuskäytäntöjen kanssa. Esimerkiksi törkeistä huumausainerikoksista annetut tuomiot ovat sattumanvaraisia. Hierarkiassa alemmalla tasolla toimivalle kuriirille tuomitaan yhtä kovia rangaistuksia kuin päätekijöille.