Riita Branka-koirasta päätyi poliisin pöydälle – Rescue-koirien adoptiossa voi törmätä yllättäviin ongelmiin

Juridisesti ei välttämättä ole selvää, kuka koiratarhalta pelastetun koiran omistaa.

koirat
Teksti
Leena Sharma

Suomessa toimii kymmeniä niin sanottuja rescue-koiria maahan tuovia ja adoptioon luovuttavia yhdistyksiä. Koirien kysyntä on erittäin suurta. Myös maahantuontimäärät ovat kasvaneet huomattavasti: koiria tuodaan Suomeen joka vuosi tuhansia.

Rescue-koira on elänyt hylättynä katukoirana ja päätynyt sen jälkeen koiratarhalle esimerkiksi Espanjassa, Romaniassa, Venäjällä, Serbiassa tai Baltian maissa. Koiria adoptoidaan tarhoilta ulkomaille.

Jos yhdistyksen ja adoptoijan välille syntyy kiistatilanne, koirasta laadittu adoptio-sopimus saattaa jättää perheen tyhjän päälle. Juridisesti ei välttämättä olekaan selvää, kuka koiran omistaa.

Ongelmia voi myös syntyä, mikäli yhdistyksellä ja perheellä on erilainen näkemys siitä, miten koiraa tulisi kouluttaa. Joskus perhe voi saada täysin sopimattoman koiran.

Rescue-koiratoimintaa on myös arvosteltu, koska koirien on pelätty levittävän tauteja maasta toiseen. Ruokaviraston ylitarkastaja Virva Valle totesi Koiramme-lehdessä vuonna 2018, ettei katukoiria pitäisi tuoda Suomeen lainkaan, vaan tukea eläinsuojelutoimintaa kohdemaassa. Useat rescue-koirajärjestöt ovat ryhtyneet sen jälkeen toimenpiteisiin, joilla ehkäistään tautiriskejä.

Responsible Rescue -hanke käynnistyi vuonna 2018. Siinä on nyt mukana 15 yhdistystä. Ne ovat sitoutuneet noudattamaan lakisääteisiä tuontivaatimuksia tiukempia terveyskriteereitä. Yhdistykset haluavat myös yhtenäistää toiminnan laatua Suomessa ja auttaa rescue-koiran adoptointia harkitsevia perheitä varmistumaan adoption turvallisuudesta.

Vaikka terveyspuolella on saatu aikaan edistystä, koiran ottamista harkitsevan on hyvä tietää muista mahdollisista ongelmista – silloinkin kun se asioi Responsible Rescue -tunnuksen saaneen yhdistyksen kanssa.

 

Helsinkiläinen Ursula Hallaksen ja Marko Järvikallaksen perhe adoptoi Branka-koiran Nobody’s Dog ry:ltä lokakuussa 2020.

Nobody’s dog on tammikuussa 2012 perustettu voittoa tavoittelematon yhdistys, joka auttaa kodittomia koiria paikan päällä Serbiassa ja adoptoi koiria Suomeen. Vuonna 2019 yhdistys toi Suomeen 59 koiraa. Se käyttää Responsible Rescue -tunnusta.

Perheen mukaan tapahtumat etenivät seuraavasti: