Rehn halusi "tomppeli" Lipposen pois pääministerin paikalta

Elisabeth Rehnin mielestä Tarja Halonen oli liian vasemmistolainen presidentiksi.

Ben Zyskowicz
Teksti
Tuomo Lappalainen

Politiikan toimittaja Johanna Vesikallion tuore tänään julkistettava Elisabeth Rehn -elämäkerta Lillan. Elisabeth Rehnin epätavallinen elämä (Otava) tuo uutta tietoa kesän 1999 kulissientakaisista tunnusteluista, joiden tarkoituksena oli selvittää, voisiko Rehnistä, edellisten presidentinvaalien kakkosesta, tulla vuoden 2000 vaaleissa muidenkin puolueiden kuin Rkp:n ehdokas.

Tunnustelujen taustalla oli kokoomuksessa syntynyt puolipaniikki, joka oli seurausta puheenjohtaja Sauli Niinistön kyvyttömyydestä päättää, olisiko hän käytettävissä puolueensa ehdokkaana. Niinistön empiessä omaa ratkaisuaan kokoomuksessa nousi yhtenä vaihtoehtona esiin yleisporvarillinen ehdokas, jota etsittäessä päätettiin kääntyä myös Rehnin puoleen. Asialle pantiin eduskuntaryhmän silloinen puheenjohtaja, tunnettu suhmuroija Ben Zyskowicz.

Zyskowicz kävi tapaamassa Rehniä tämän kotona Kirkkonummella 10. elokuuta. Sitä ennen kokoomus oli saanut myös Ruotsista vihiä Rehnin suunnitelmista.

”8.8. puhuin Niinistön kanssa”, Zyskowicz muistelee kirjassa. ”Niinistö kertoi, että myös Carl Bildtillä – joka oli sekä Rehnin että Niinistön ystäviä – oli sellainen käsitys, että Rehn lähtee ehdolle.”

Zyskowicz ja Rehn muistavat Kirkkonummella käymänsä keskustelun osin eri tavoin. Rehn muistelee jääneensä siihen käsitykseen, että kokoomus oli vakavasti houkuttelemassa häntä yhteisporvarilliseksi ehdokkaaksi. Zyskowiczin mukaan kokoomus oli kuitenkin edelleen etsimässä ensisijaisesti omaa ehdokasta ja halusi vain selvyyden vuoksi tiedon Rehnin aikeista ja aikatauluista.