Ravintosuositukset saivat arvosanan – Antti Heikkilä lyttää täysin, Pekka Puska antaa täyden kympin

SK:n kysely paljastaa suomalaisen ruokakeskustelun rintamalinjat.

Antti Heikkilä
Teksti
Tuomo Tamminen

Suomen Kuvalehti pyysi 25 ravinnosta julkisesti kirjoittanutta suomalaista arvioimaan asteikolla 1–10, miten luotettavina he pitävät Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ravintosuosituksia. Heistä 16 vastasi.

Otanta ei ole tieteellinen, mutta siitä näkyvät ruokakeskustelun linjat. Ammattilaiset ja alan koulutuksen saaneet pitävät suosituksia luotettavina, aiheeseen itsenäisesti paneutuneet ovat kriittisempiä.

Yksinkertaistaen suositukset kuuluvat näin: Lautaselle puolet kasviksia, vajaa neljännes perunaa, täysjyväpastaa tai -viljaa ja neljännes lihaa, kalaa tai proteiinipitoista kasvisruokaa. Leivän päälle kasviöljypohjaista levitettä ja lasiin vettä, rasvatonta maitoa tai piimää. Rasvaisiin herkkuihin tai makeisiin saisi sortua vain satunnaisesti.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta on laatinut ravitsemussuositukset, joita havainnollistaa ruokapyramidi. Klikkaa kuvaa, niin näet sen suurempana.
Valtion ravitsemusneuvottelukunta on laatinut ravitsemussuositukset, joita havainnollistaa ruokapyramidi.

Täyden kympin antaneista moni painotti, että suositukset eivät välttämättä ole täydelliset, mutta ne ovat parhaat, mitä nykytiedolla on osattu laatia. Osa vastaajista totesi, että suositusten saama arvosana riippuu siitä, kehen niitä sovelletaan.