Raskaissa tappioissa tarpovan Finnairin terveiset valtiolle: Nyt ei tarvita rahaa vaan helpotuksia matkustusrajoituksiin

Yli 400 miljoonaa euroa valtion lupaamasta pääomatuesta on käyttämättä, mutta toimitusjohtaja Manner halajaa eurooppalaisten tasoisia koronarajoituksia

Finnair
Teksti
Jyri Raivio

Finnair julkisti keskiviikkona kolmannen vuosineljänneksen osavuosikatsauksensa. Se oli juuri niin kurja kuin oli aihetta olettaakin.

Yhtiön vertailukelpoinen liiketulos romahti 167 miljoonaa euroa tappiolle. Vuotta aiemmin samana aikana eli heinä–syyskuussa yhtiö teki vielä 101 miljoonan euron voiton, joten tulosheikennys on ollut vuodessa lähes neljännesmiljardin verran. Sekä Finnairin liikevaihto että matkustajamäärät laskivat viime vuodesta 89 prosenttia.

Näkymät eivät ole sen valoisammat. Katsauksen mukaan viimeisen vuosineljänneksen liiketappio tulee olemaan samaa suuruusluokkaa kuin toisen ja kolmannen neljänneksenkin tappio.

Toimitusjohtaja Topi Manner on hankkinut tukka märkänä lisärahoitusta ja haarukoinut säästöjä, joiden tavoite on nyt nostettu alkuvuoden 80 miljoonasta 140 miljoonaan euroon.

Säästötalkoissa on Mannerin mukaan edistytty hyvin. Iso askel oli yt-prosessi, jonka seurauksena 600 finnairilaista Suomessa ja sata muualla menettää työnsä. Uusia henkilöstön vähennyksiä ei Mannerin mukaan tässä vaiheessa suunnitella.