Rakennusteollisuus: Eduskunta luo rakennusalalle väärentäjien ammattikunnan

eduskunta
Teksti
Juha Jaakkola
Tarmo Pipatti

”Rikollisella toiminnalla on noin 50 prosentin kilpailuetu”, tiivistää Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti.

Eduskunta viimeistelee parhaillaan lakia, joka siirtää vastuun arvonlisäveron suorittamisesta rakennustyömaan aliurakoitsijoilta pääurakoitsijalle. Rakennusteollisuus RT on vastustanut voimakkaasti tätä lakia käännetystä arvonlisäverosta. RT:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti, mikä laissa on vikana?

”Sillä ei ole mitään vaikutusta rikolliseen veronkiertoon. Se vain luo uuden väärentäjien ammattikunnan. Rikolliset voivat nostaa suoraan valtion kassasta rahaa esimerkiksi tekaistuilla rakennuskomponenttilaskuilla. Lainlaatija on ollut sinisilmäinen.”

Mitä haittaa laista on jäsenkunnallenne?

”Kaikki kirjanpitojärjestelmät pitää uusia. Se aiheuttaa rehellisille yrityksille noin 30 miljoonan euron turhat lisäkulut.”

Onko omalla jäsenkunnallanne puhtaat jauhot pussissa?

”Meillä on noin 2 800 jäsentä. Verottajan rekistereissä on noin 40 000 rakennusliikkeeksi luonnehdittua yritystä. Meillä on velvollisuus valvoa omia jäseniämme. Rikolliset liittyvät viimeiseksi mihinkään järjestöön. Heitä valvoo vain viranomainen.”

Miksi rakennusala on hämärämiehille niin otollista maaperää?

”Se johtuu pitkistä alihankintaketjuista. Vastaavaa on myös eräillä teknologiateollisuuden aloilla kuten telakoilla.”

Onko tilanne päässyt käsistä?

”Yhteiskuntamoraali ei kestä tätä tilannetta. Kun ennakkoverot ja kaikki sosiaaliturvamaksut jätetään maksamatta, syntyy rikollisella toiminnalla noin 50 prosentin kilpailuetu.”

Uhkaavatko ulkomaiset työntekijät yhteiskuntamoraaliamme?

”Eivät todellakaan uhkaa, vaan heitä tarvitaan Suomea rakentamaan.”

Miten tilanne on näin paha?

”Valtion tuottavuusohjelma on turmellut verovalvonnan. Vilunkiporukkaa ei valvo kukaan. On vaikea ymmärtää sitä, ettei asiaa korjata, vaikka kymmenen sentin sijoituksesta saisi euron tuoton. Valvonnan lisääminen toisi rahaa suoraan valtion kassaan.”

Miten valvonta voisi toteuttaa?

”Perinteiset valvontaiskut ovat ylivertainen keino. Siinä ovat kerralla mukana verottaja, työsuojeluvalvoja ja poliisi.”

Pitäisikö viranomaisten saada lisävaltuuksia?

”Viranomaisten tiedonsaantioikeus pitää saada skandinaaviselle tasolle. Esimerkiksi pankkisalaisuus on meillä liian tiukka. Verottajalla pitäisi esimerkiksi olla oikeus saada epäselvistä rahansiirroista tunnistetiedot. Rahan liikkeistä jää pankkijärjestelmään jäljet. Ainoastaan pimeää palkanmaksua käteisellä se ei koske.”

Te taidatte olla siitä harvinainen ala, että kannatatte valvonnan lisäämistä.

”Valtioneuvosto hyväksyi joulukuussa 18-kohtaisen talousrikollisuuden torjuntaohjelman. Se on hyvä ohjelma. Kannatamme kaikkia muita sen osia paitsi tätä käännettyä arvonlisäveroa. Olen aivan varma, että sitä täytyy vielä muuttaa.”

Kuva Hannu Lindroos